Healthy Living Challenge 2024

Hoe kan de omgeving van de middelbare school bevorderend zijn voor mentaal welzijn van de leerlingen?

Healthy Living Challenge 2024

Data: Woensdag 29 mei en woensdag 5 juni 2024

In samenwerking met NUOVO scholen, Leidsche Rijn College, Health Hub Utrecht coalitie Mentale weerbaarheid jongeren (Lokalis, KOOS Utrecht en gemeente Vijfheerenlanden in samenwerking met Garage2020), HKU, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, Utrecht Challenge Alliantie 

Waarom deze challenge?

Bijna de helft van de leerlingen in Nederland voelt zich regelmatig gestrest op school. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Een deel van de oplossing in het versterken van de mentale weerbaarheid van jongeren zou kunnen liggen bij de omgeving van de scholen. Maar hoe kan de omgeving van de middelbare school bevorderend zijn voor mentaal welzijn, waardoor de leerlingen bijvoorbeeld minder last hebben van prestatiedruk? Tijdens deze challenge ga je samen met andere studenten, experts en leerlingen aan de slag met deze vraag.

Met de campagne ZIEN van NUOVO scholen willen ze het gesprek over mentale gezondheid op school stimuleren. In deze video praten zes diverse duo’s, bestaande uit leerlingen, docenten, OOP’ers, ouders en schoolleiders, met elkaar over uiteenlopende thema’s, zoals: superkrachten, zelfbeeld, kwetsbaarheid en moed. De belangrijkste boodschap? Het begint allemaal met elkaar ZIEN.

Waarom jij?

Wellicht herken je dit zelf ook van jezelf of mensen om je heen en heb je ideeën waarop de school bij kan dragen aan de mentale gezondheid van de scholieren.

We horen daarom graag van jou hoe jij denkt dat de omgeving van de middelbare school bevorderend kan zijn voor mentaal welzijn van de jongeren.

Waarom meedoen?

Tijdens deze challenge verken je met andere studenten, experts en leerlingen op wat voor manieren de omgeving van de middelbare school bevorderend kan zijn voor mentaal welzijn van de leerlingen.

In de challenge ga je aan de slag:

 • In een team met studenten van mbo, hogeschool en universiteit(alle Utrechtse studenten kunnen meedoen)
 • Met de laatste inzichten over mentale gezondheid en leer je meer over design thinking en conceptontwikkeling
 • Met de organisaties en het werkveld die zich inzetten voor mentaal welzijn van jongeren
 • Met creatieve ideeen waar je na de challenge verder aan kunt werken (denk aan een stage, scriptie of je eigen onderneming)

Wat is de uitkomst?

Aan het eind van de challenge presenteren jullie je ideeën aan de betrokken organisaties van Health Hub Utrecht en NUOVO scholen.

NUOVO scholen en Health Hub Utrecht zullen de meest waardevolle bruikbare ideeën proberen verder te brengen en uit te proberen.

Aanmelden voor deelname

Wil je meedoen met de Healthy Living Challenge 2024 (of heb je nog vragen) geef dat aan via het onderstaande formulier!

  Over de Healthy Living Challenge

  De eerste editie van de Healthy Living Challenge in 2018 werd georganiseerd door Centre of Expertise U CREATE, onder de vlag van de (destijds City Deal) Health Hub Utrecht. De net opgerichte Utrecht Challenge Alliantie (City Deal Kennis Maken) ondersteunde hierbij in de opzet en organisatie van de challenge.  
  Later volgden edities over mentaal welzijn studenten (2021, tijdens de pandemie) en gezond opgroeien (2022, met o.a. GROZ Utrecht). 

  Tijdens de Healthy Living Challenge 2024 werken studenten vanuit verschillende onderwijsinstellingen en opleidingen (interdisciplinair en multi-level) in korte tijd samen aan het oplossen van gezondheidsvraagstukken uit de regio Utrecht. Hierbij werken ze samen met bewoners en professionals. Het challenge proces is ingericht als ontwerpproces, aan de hand van de ‘design thinking’ methode. 

  Aan het eind van de challenge presenteren de studententeams hun ideeën aan de betrokken organisaties van o.m. Health Hub Utrecht. Voor de meest waardevolle bruikbare ideeën onderzoeken ze hoe deze verder te brengen en uit te proberen. 

  In samenwerking met

  Healthy Living Challenge 2024

  Data: Woensdag 29 mei en woensdag 5 juni 2024

  In samenwerking met: NUOVO scholen, Leidsche Rijn College, Health Hub Utrecht coalitie Mentale weerbaarheid jongeren (Lokalis, KOOS Utrecht en gemeente Vijfheerenlanden in samenwerking met Garage2020), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht.

  Aanmelden tot 27 mei!

  Contact

  Utrecht Challenge Alliantie
  uca@hu.nl

  Recente challenges

  Sustainable City Challenge 22
  Sustainable City Challenge 21
  Living Apart Challenge 21
  Sustainable City Challenge 20
  Mobility Challenge 20
  Healthy Living Challenge 19